Jaký je rozdíl mezi tržní cenou a obvyklou tržní cenou nemovitosti

Rozdíl mezi tržní cenou nemovitosti a obvyklou tržní cenou může být velmi výrazný, někdy i stovky tisíc korun. V čem je rozdíl? 

Tržní cena

Je jakákoli cena, za kterou je kupec ochoten vaši nemovitost koupit a vy prodat. Najde-li se tedy kupec, který bude ochoten koupit nějaký byt za 4 mil, ačkoli všichni ostatní zájemci jsou ochotni ho koupit jen za 3,5 mil., je jeho tržní cena 4 mil. A to proto, že se na této ceně prodávající s kupujícím dohodli. Možná má pro daného kupce tento byt mimořádnou užitnou hodnotu, kterou pro ostatní nemá, tzn. cenu zvláštní obliby nebo se jen neorientuje na trhu a draze nakoupil. Ať tak nebo tak, je to stále v danou chvíli tržní hodnota tohoto bytu. Občas se takové situace, kdy je někdo ochoten nemovitost koupit za výrazně vyšší cenu, než všichni ostatní, stávají. Celková kvalita marketingu, zejména předprodejní příprava nemovitosti, inzerce, organizace prohlídek či využívání prodejních nástrojů jako jsou realitní aukce, to vše hraje význam v tom, jakou tržní cenu se podaří dosáhnout.

Dopředu není nikdy možné odhadnout, jakou tržní cenu je možné při prodeji dosáhnout, proto vždy při stanovování odhadu tržní ceny nemovitosti pracujeme se s termínem obvyklá tržní cena nemovitosti.

Obvyklá tržní cena

To je cena, kterou jsou běžně, obvykle schopni akceptovat i další kupci. Ve shora uvedeném případě je pak obvyklá cena  3,5 mil. A pokud od nás chcete získat odhad tržní ceny nemovitosti, obdržíte právě odhad ceny obvyklé.

Zvažujete prodej své nemovitosti a chcete znát
obvyklou tržní cenu své nemovitosti?

Získejte ZDARMA odhad nemovitosti

 

Příspěvek Jaký je rozdíl mezi tržní cenou a obvyklou tržní cenou nemovitosti pochází z RE/MAX Alfa, Praha